15 Μαΐου 2011

Η εκδίκηση του Πυθαγόρα, Αρτούρο Σανγκάλλι




Ίσως να έχετε κουραστεί με την πληθώρα των βιβλίων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν να κάνουν με θεωρίες συνομωσίας , νέες τεχνολογίες, μυστήρια φυσικής και μαθηματικών, και μάλλον έχετε δίκιο, γιατί πολλά από αυτά στα αλήθεια δεν διαφέρουν μεταξύ τους. Όπως και να χει όμως η λεγόμενη σχολή του Dan Brown  καλά κρατεί  και έτσι υπάρχουν πολλά βιβλία που ακολουθούν την ίδια μανιέρα. Προσωπικά ούτε τα λατρεύω ούτε τα μισώ, θεωρώ ότι κάποια καταφέρνουν πολύ πετυχημένα να διατηρήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα στην ανάγνωση και σε πολλές περιπτώσεις να τα χαρακτηρίσω και ευχάριστα.
Αν, λοιπόν,  ευχαριστηθήκατε τον «Κώδικας Ντα Βίντσι», τότε  πιθανότατα θα σας αρέσει και αυτό εδώ το βιβλίο. Σας προειδοποιώ ότι έχει αρκετές αναφορές στα μαθηματικά και αυτό μπορεί ενδεχομένως είτε να σας κουράσει, είτε να σας παιδέψει.  Πέρα, όμως, από τις μαθηματικές αναφορές και τα «ανώτερα μαθηματικά», αυτό το βιβλίο θα σας μυήσει στην κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα και αυτό ειλικρινά είναι μαγικό.  Θα ανακαλύψετε πόσα λίγα ξέρετε για αυτό το φιλόσοφο, μιας και ο συγγραφέας έχει πραγματοποιήσει μια πολύ καλή έρευνα για το έργο και τη ζωή του. Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι  ο Πυθαγόρας πίστευε στη μετενσάρκωση και στα ζώδια, όχι ακριβώς όπως εμείς, αλλά πίστευε;  Ειλικρινά, είναι κρίμα που τον μνημονεύουμε μόνο όταν πρέπει να υπολογίσουμε την υποτείνουσα ενός ορθογωνίου τριγώνου.
Κάθε βιβλίο που μας οδηγεί  σε νέα μονοπάτια, που διευρύνει τους ορίζοντες μας και μας ωθεί στο να πάμε σε εκείνους τους τομείς των βιβλιοπωλείων που μέχρι πρότινος τούς προσπερνούσαμε στα γρήγορα, έχει ιδιαίτερη αξία και για μένα αυτό ήταν ένα τέτοιο βιβλίο.  


Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2011, σελίδες 304, ISBN: 978-960-16-3576-7

Δεν υπάρχουν σχόλια: