29 Φεβρουαρίου 2012

Το Νήμα, Βικτώρια Χίσλοπ



Μετά το επιτυχημένο μυθιστόρημα της «Το Νησί», που αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες όχι μόνο ως βιβλίο, αλλά και ως τηλεοπτική μεταφορά, το συμπαθητικό «Ο Γυρισμός», η Βικτώρια Χίσλοπ επιστρέφει με ένα ακόμα βιβλίο για την Ελλάδα «Το Νήμα».

Με φόντο τη Θεσσαλονίκη, οι δύο πρωταγωνιστές ο Δημήτρης και η Κατερίνα διηγούνται όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η πλοκή είναι απλή και συνεπής στον τρόπο γραφής της Χίσλοπ, το ίδιο και οι ήρωες του βιβλίου. «Το Νήμα» ασφαλώς είναι ευχάριστο και εύκολο στην ανάγνωσή του, χωρίς όμως να αφήνει κάτι στο αναγνώστη, χωρίς να καταφέρνει να τον ταξιδέψει.
Δυστυχώς, η συγγραφέας έπεσε στην παγίδα της μισής σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και αναλώθηκε σε μια ιστορία χιλιοειπωμένη, χωρίς να της προσδώσει κάτι το διαφορετικό. Σμύρνη, πρόσφυγες, νέα ζωή, Γερμανοί, Κατοχή και ανώδυνες νύξεις στον εμφύλιο.  Η αλήθεια είναι ότι το να διαβάζεις για τον εμφύλιο από μια αγγλική και πιο ελαφριά προσέγγιση είχε κάποιο ενδιαφέρον από την άποψη ότι δεν ήταν ένα συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο, αλλά μάλλον μια απλή καταγραφή γεγονότων.

Εν ολιγοίς, αν σας άρεσαν τα προηγούμενά της, μπορεί το συγκεκριμένο να μην σας ενθουσιάσει, αλλά δε θα σας απογοητεύσει κιόλας. Αν είστε λίγο πιο ψαγμένος αναγνώστης, αναμένετε την τηλεοπτική του διασκευή. Σαφώς, η συγγραφέας το έγραψε έχοντας αυτό στο νου της, κανένας όμως δε βρέθηκε να την ενημερώσει ότι σήριαλ με τον αριστερό κερδισμένο της υπόθεσης, δεν έχει καμία ελπίδα να γυριστεί στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: