22 Μαρτίου 2012

Αγώνες Πείνας, Suzanne Collins


 

Αυτό το βιβλίο ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, γιατί είναι από τα βιβλία που δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ να διαβάσετε εκτός αν κάποιος όχι μόνο σας το προτείνει, αλλλά και επιμείνει πολύ.
Στην Ελλάδα δυστυχώς το κοινό δεν είναι εξοικειωμένο σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας, σκέτο φαντασίας και στην προκειμένη περίπτωση «δυστοπίας». Ωστόσο θέλω να ελπίζω ότι η ταινία θα προσελκύσει κάποιους αναγνώστες, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Η πλοκή και το στόρι μπορεί να  ακούγεται ξένο και ομολογουμένως καθόλου ελκυστικό, αφού αναφέρεται σε αγώνες μεταξύ ανηλίκων για χάρη του φιλοθεάμονος κοινού. Δυστυχώς όμως διαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό το κόνσεπτ έχει μια βάση και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν είναι βασισμένο εξολοκλήρου στο φανταστικό κόσμο της συγγραφέος.

Η Collins έχει βασίσει το βιβλίο της χρησιμοποιώντας το παρόν και το παρελθόν, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει κάτι που ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει. Θα μπορούσε κάλλιστα όλο αυτό να συνέβαινε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κρατουμένων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μιας και κάποια χαρακτηριστικά φασιστικής κοινωνίας είναι διακριτά.

Αν παρ΄όλα αυτά παραμένετε δύσπιστοι, έχω να πω ότι από λογοτεχνικής πλευράς και μόνο αυτό το βιβλίο καταρρίπτει όλους τους κανόνες και τις κοινότοπες τεχνικές γραφής. Και ειδικά όταν πρόκειται για τριλογία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η συγγραφέας καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη χωρίς τεχνάσματα, αλλά με τη σιγουριά του ότι έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πει.

 Σίγουρα με ενθουσίασε και με κέρδισε αμέσως, όμως, μου άφησε την εντύπωση ότι ενδεχομένως τα επόμενα στην σειρά να μην είναι το ίδιο συναρπαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: