26 Ιουλίου 2012

Ο κόσμος της Σοφίας, Γιοστέϊν Γκαάρντερ



Υπάρχει μια κατηγορία βιβλίων που όταν τα διαβάζεις μένουν μέσα σου, ανεξάρτητα από το πόσα άλλα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν. Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έπεσαν στα χέρια σου και όμως τα θυμάσαι σαν να τα διάβασες χτες.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι «Ο κόσμος της Σοφίας», γραμμένο από τον Νορβηγό Γιοστέϊν Γκαάρντερ. Το διάβασα πρώτη φορά μόλις είχε εκδοθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και θυμάμαι πώς με είχε καθηλώσει παρά το ότι ήμουν πολύ μικρή για να με ενδιαφέρει ένα τόσο δύσκολο θέμα. «Ο κόσμος της Σοφίας» είναι η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι το σήμερα. Ένα βιβλίο που επιτυγχάνει κάτι το μοναδικό μιας και μπορεί να διαβαστεί απνευστί ή κατά τμήματα. Μέσα στις σελίδες του ξετυλίσσεται ολόκληρη η ιστορία της φιλοσοφίας, με έναν τρόπο μαγικό, μυθιστορηματικό, αλλά και επιμορφωτικό παράλληλα.

Ο συγγραφέας εκμεταλλεύεται την αμφισημία του ονομάτος Σοφία και έτσι ο τίτλος του επιδέχεται δύο ερμηνείες. Η Σοφία, η ηρωίδα του βιβλίου, είναι ένα κορίτσι μόλις 12 ετών που ένα μεσημέρι επιστρέφοντας από το σχολείο λαμβάνει το πρώτο μυστηριώδες γράμμα. Τα πρώτα φιλοσοφικά ερωτήματα τίθενται και ο αποστολέας των γραμμάτων προσπαθεί να διδάξει στη Σοφία μαθήματα φιλοσοφίας, κριτικής σκέψης και αναζήτησης που κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: