25 Μαρτίου 2011

Μουσική στο προσκέφαλο μου, Κιουρσάτ Μπασάρ




Πάντα με γοήτευαν οι άνθρωποι που μπορούν να παίξουν κόντρα ρόλους. Μετά από τόσες ταινίες, όπου η Τασσώ Καββαδία έπαιζε εξαιρετικά το ρόλο της κακιάς, μη μου πείτε ότι δεν είχατε αναρωτηθεί ποτέ "Ρε, μπας και είναι όντως τόσο κακιά; Μα, δε γίνεται να τους ενσαρκώνει αυτούς τους ρόλους τόσο καλά." Εγώ, πάντως, το είχα αναρωτηθεί και ας έμαθα εκ των υστέρων ότι ήταν μια γλυκύτατη γυναίκα, ακόμα δεν είμαι τόσο σίγουρη. Με είχε πείσει και μπράβο της.
Έτσι, με έπεισε και αυτός ο συγγραφέας. Λίγες είναι οι φορές που ένας άντρας συγγραφέας ρισκάρει να πει την ιστορία του μέσα από μια γυναίκα και ακόμα και αν το τολμήσει, το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές απογοητευτικό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το βιβλίο αυτό είναι εξαιρετικό. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, απαγορευμένης αγάπης αφού μια νέα παντρεμένη κοπέλα βρίσκει το άλλο μισό της καρδιάς της σε έναν μεγαλύτερο και επίσης παντρεμένο άντρα. Εκείνος διατελεί Υπουργός Εξωτερικών της χώρας του και εκείνη είναι η σύζυγος ενός νεαρού φέρελπι διπλωμάτη.
Μια ιστορία που εκτυλίσσεται με φόντο τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με την πρωταγωνίστρια αφηγήτρια της ίδιας της ζωής. Είναι εντυπωσιακό πως ο Κιουρσάτ Μπασάρ αποδίδει τόσο πετυχημένα το γυναικείο ψυχισμό. Και επιτέλους, μια ηρωίδα που δε φοβάται να πάρει τη ζωή στα χέρια της, να τη ζήσει όπως εκείνη επιθυμεί, έχοντας πλήρη επίγνωση των πράξεων της και των συνεπειών τους, χωρίς να είναι δέσμια των κοινωνικών συμβάσεων, διεκδικώντας μονάχα το δικαίωμα της στην ευτυχία.


Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2011, σελίδες 492, ISBN: 978-960-16-4044-0

1 σχόλιο:

ολα θα πανε καλα... είπε...

Θα το βάλω και αυτό στα υπ'όψιν!Έχω αφήσει και ένα σχόλιο στο προηγούμενο post - τι απέγινε;
Καλημέρα!