2 Μαρτίου 2011

ΜΑΣΚΕΣ, Λεονάρδο Παδούρα




Καλοκαίρι του 1989, Κούβα και η ζέστη καθηλώνει τα πάντα. Ο υπολοχαγός του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Μάριο Κόντε, ενώ βρίσκεται στο στόχαστρο του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, αναλαμβάνει μια περίεργη και ιδιαίτερη υπόθεση. Ένας νεαρός τραβεστί βρίσκεται δολοφονημένος κοντά στο ποτάμι. Ο πρωταγωνιστής καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση με πολύ λεπτούς και διακριτικούς χειρισμούς, όταν διαπιστώνει ότι ο νεκρός είναι ο γιος ενός ευυπόληπτου διπλωμάτη. 

Ο Φιντέλ Κάστρο πρόσφατα παραδέχτηκε ότι για αρκετά χρόνια το κουβανικό κράτος ήταν πολύ σκληρό απέναντι στους ομοφυλόφιλους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να στιγματιστούν, να διωχθούν ακόμα και να φυλακιστούν. Αυτή η δήλωση μου γέννησε δύο συναισθήματα, πρώτον ότι έστω και αργά - ακόμα και αν δεν αλλάζει κάτι - είναι ηθικά σωστό να παραδέχεται κανείς τα σφάλματά του και δεύτερον πόσο δύσκολο είναι να διαφέρεις και τι αγώνα πρέπει να κάνεις για να γίνει αποδεκτή η διαφορετικότητά σου. 


Μέσα από μια αστυνομική ιστορία, ο συγγραφέας καταφέρνει όχι μόνο να αποτυπώσει την κουβανική κοινωνία, αλλά και να μας περιπλανήσει στην ομοφυλοφιλική κοινότητα της χώρας του. Ο τίτλος του βιβλίου δεν είναι καθόλου τυχαίος. Όλοι φοράμε «μάσκες» προσπαθώντας να κρύψουμε ό,τι δεν μας αρέσει και το ερώτημα είναι τι κάνουμε όταν αυτές πέσουν.

Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2010, σελίδες 256, ISBN: 978-960-03-5159-0

Δεν υπάρχουν σχόλια: