10 Μαρτίου 2011

Δεσποινίς Πελαγία, Γιάννης Ξανθούλης



"Όταν εκδήλωσε την επιθυμία να βγάλει το Πανεπιστήμιο, η μάνα της παράτησε το παρηγορητικό της ύφος με τα πιπέρια του οίκτου και την πήρε από τα μούτρα: 'Βυζιά να βγάλεις και μάλιστα μεγάλα, για να σε προσέξει κανένας. Κι άσε τα πανεπιστήμια. Τι να τα κάνεις τα Μαθηματικά, όταν είσαι σανίδα μπροστά; Βυζιά να βγάλεις. Σου τα λέω ωμά αλλά με πόνο ψυχής, για να σε ξυπνήσω, Πελαγία μου...' "
Η δεσποινίς Πελαγία γεννήθηκε με το ένα πόδι κατά 7 εκατοστά κοντύτερο από το άλλο. Έξυπνη και ικανή, αλλά κατά το σύνηθες όπου φτωχός και η μοίρα του, αναγκάζεται να παρατήσει όλα τα όνειρά της για να στηρίξει την οικογένειά της και να μεγαλώσει τα αδέρφια της. Βυθίζεται σε μια άχαρη καθημερινότητα, μέχρι τη στιγμή που η ζωή αποφασίζει να αλλάξει ρότα και να φέρει τα πάνω κάτω.
Γέλασα, συγκινήθηκα, μα πάνω από όλα το ευχαριστήθηκα. Μια φανταστική ιστορία που κρύβει τόσες αλήθειες. Όποια και αν είναι η άποψη σας για τη ζωή, θα δικαιωθείτε. Μπορεί τελικά όλα εδώ να πληρώνονται, μπορεί ο καλός καλό να μην βρει, μπορεί η αχαριστία να περισσεύει, μα σημασία έχει πώς ο καθένας μας διαχειρίζεται τη ζωή του και τι κάνει με όλα τα "συστατικά" που του δίνονται στα χέρια του. Ελπίζω η "Δεσποινίς Πελαγία" να σας μαγέψει, όπως μάγεψε και εμένα.
Αφιερωμένο στην Αγγελική.
Αθήνα: Εκδόσεις Τόπος, 2010, σελίδες 352, ISBN: 960-6863-98-0

2 σχόλια:

Αγγελική είπε...

Αφιερωμένο σε μένα!!!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Ωραία!Οποία παράλειψις,δεν το έχω διαβάσει ακόμη και υποτίθεται ότι ο Ξανθούλης είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.Πάω να το πάρω,σήμερα κιόλας.Διάβασα και κανά δυό άλλες αναρτήσεις - πολύ ωραία η κριτική σου,θα έλεγα επαγγελματική.Και μας λείπουν blogs με τέτοια θεματολογία.Καλή συνέχεια!

Υ.Γ:Θα έλεγα ότι μου έφερες γούρι γιατί αργά το βράδυ χθες,εντελώς αναπάντεχα,επανήλθε η λειτουργία του ιστολογίου μου.Δεν πήρα καμία εξήγηση από τη google,φαίνεται πως έτσι είναι αυτά.