13 Αυγούστου 2011

I REMEMBER NOTHING and other reflections, Nora Ephron

Εντάξει, τελικά δεν είναι εύκολο να λες την άποψη σου για τα βιβλία που διαβάζεις. Το είχα φανταστεί ότι κάποια στιγμή δε θα μπορούσα να ανταποκριθώ, αλλά αυτό δεν το περίμενα. Θέλω να προτείνω πιο συχνά βιβλία, αλλά εδώ και δύο μήνες υπάρχει ένα ατελείωτο σερί, αδιάφορων στην καλύτερη, κακών στη χειρότερη, βιβλίων, που όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να μπω καν στον κόπο να τα «θάψω». Αλλά όλα στη ζωή συμβαίνουν για κάποιο λόγο και έτσι βρίσκομαι τώρα στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι διάβασα ένα από τα πιο διασκεδαστικά και καλά βιβλία, που έχω διαβάσει ποτέ.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ένα βαθυστόχαστο βιβλίο, το οποίο θα αλλάξει την κοσμοθεωρία σας, πρόκειται για ένα βιβλίο όμως που θα σας διασκεδάσει, θα σας κάνει να γελάσετε και γενικά θα ευχαριστηθείτε την ανάγνωση του. Προσωπικά, το διάβασα απνευστί σε ένα απόγευμα και μου άφησε ένα συναίσθημα χαράς και ευφορίας, που μου θύμισε το πώς ένιωσα όταν για πρώτη φορά, διάβασα το «Μικρό Νικόλα».
Η συγγραφέας του είναι η Nora Ephron, σε πρώτη ανάγνωση μπορεί το όνομα να μη σας λέει κάτι, αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι την ξέρετε, μιας και είναι η σεναριογράφος από πολλές γνωστές κομεντί-κωμωδίες, όπως “When Harry Met Sally”, “Youve  got email”, “July and Julia”. Το βιβλίο αποτελείται από μικρές αυτοτελείς ιστορίες, με αρκετά έντονο το στοιχείο της αυτοβιογραφίας, με κύριο άξονα των ιστοριών την αποδοχή του γήρατος, με ό,τι αυτό σημαίνει!

Το αρνητικό τώρα της υπόθεσης είναι δε θα το βρείτε μεταφρασμένο, οπότε ξεσκονίστε τα αγγλικά σας, δώστε παραγγελία στο βιβλιοπωλείο να σας το φέρουν, αλλά σε καμία, μα καμία περίπτωση μην το χάσετε. Έξυπνο γράψιμο, καυστικό χιούμορ και ένας τέλειος αυτοσαρκασμός. Ειλικρινά, δεν έχω λόγια…

London: Εκδόσεις Knopf Publishing Group , 2010, σελίδες 160, ISBN: 978-085-7520-15-9

Δεν υπάρχουν σχόλια: