26 Σεπτεμβρίου 2011

Τι σου είναι η αγάπη τελικά…, Αλκυόνη Παπαδάκη



Πρόσφατα σε μια διαμάχη μεταξύ φίλων χρειάστηκε να υπερασπιστώ την ελληνική λογοτεχνία και την αξία της, ομολογουμένως δεν ήταν εύκολο έργο, μιας και οι «αντίπαλοι» μου ζήτησαν να τους προτείνω βιβλία ικανά να τους αλλάξουν γνώμη.  Αποφεύγοντας τα πρωτοκλασάτα ονόματα, δύο συγγραφείς μού ήρθαν στο μυαλό, η μία ήταν η Αλκυόνη Παπαδάκη.

Πιστή στους αναγνώστες της κάθε χρόνο παρουσιάζει και μια καινούρια δουλειά. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει παραμείνει για καιρό στις πρώτες πωλήσεις και μπορεί κατά τη γνώμη μου να μην είναι το καλύτερο της, ωστόσο είναι ένα καλό βιβλίο. Οι ιστορίες της έχουν μια μοναδικότητα ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία. Η ελληνική κοινωνία και οικογένεια βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο, με τους χαρακτήρες εντυπωσιακά καλά δουλεμένους. 

Ένα γυναικείο βιβλίο, αλλά όχι γυναικουλίστικο. Δύο δίδυμα κορίτσια αναγκάζονται να μεγαλώσουν χωριστά, γεγονός που τις σημαδεύει καθοριστικά. Δύο διαφορετικές πορείες, μα παράλληλες, μέχρι που η ζωή παίρνει τα ηνία και τις αναγκάζει να αλλάξουν.
Δεν έχει σημασία το στόρυ, σημασία έχει ότι αυτό που διαβάζεις σε αγγίζει, σε αγγίζει γιατί είναι αληθινό, γιατί μιλάει για πράγματα που σου είναι γνώριμα και οικεία, για συναισθήματα αυθεντικά. 

Αθήνα: Εκδόσεις Καλέντης, 2011, σελίδες 366, ISBN: 978-960-219-242-9

Δεν υπάρχουν σχόλια: