26 Οκτωβρίου 2011

Μακάρι να ήσουν εδώ, Ελιάνα Χουρμουζιάδου


Λένε να μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο ή ένα δώρο από το περιτύλιγμά του και παρ’ όλο που έχουν δίκιο, κακά τα ψέματα σπάνια το τηρούμε, δυστυχώς. Κάπως έτσι ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο, χωρίς να μου γεμίζει το μάτι εξ αρχής, αλλά έπεσα τόσο έξω. 

Μου πήρε τρεις μόνο ώρες για να το διαβάσω, χωρίς κανένα διάλλειμα, γιατί απλά ήταν αριστοτεχνικά γραμμένο. Γλώσσα σύγχρονη και κατανοητή, ιστορία απλή, μα εξαιρετικά δομημένη, τόσες περιγραφές όσες χρειάζονται για να μπεις στον κόσμο της συγγραφέα και μια σειρά από εκπληκτικούς χαρακτήρες. 

Ένα βιβλίο που το νιώθεις οικείο αμέσως. Όταν το τελείωσα συνειδητοποίησα το ταλέντο αυτής της συγγραφέα. Έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο ιδιαίτερα διαφορετικό, ανάπτυξε χαρακτήρες για τους οποίους δεν μας έδωσε στιγμή στοιχεία από την εξωτερική τους εμφάνιση, δεν αναλώθηκε σε άσκοπες περιγραφές, αξιοποίησε εύστοχα τους διαλόγους, και κυρίως κατάφερε χωρίς να λέει πολλά, να πει τα πάντα.  Χωρίς να έχω ακριβή στοιχεία για τίποτα και όμως ήμουν σίγουρη για το πώς είναι οι ήρωες, πού μένουν, πώς είναι ντυμένοι και τι κάνουν ακριβώς. Αποφεύγοντας, λοιπόν, αρκετά από τα συνηθισμένα κλισέ, κατάφερε να γράψει ένα ενδιαφέρον βιβλίο.   

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί διαβάζοντας το θυμήθηκα ότι στα αλήθεια στην απλότητα κρύβεται πολλή μαγεία.


Αθήνα: Εκδόσεις Κέδρος, 2011, σελίδες 231, ISBN: 978-960-04-4187-1

Δεν υπάρχουν σχόλια: