16 Οκτωβρίου 2013

Ένας Ξαφνικός Θάνατος


Το Ένας Ξαφνικός Θάνατος είναι το πρώτο βιβλίο της J.K. Rowling για ενήλικες, το οποίο εκδόθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στην Αγγλία και όπως όλα τα βιβλία της, ναι μεν έγινε best-seller, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους κριτικούς.  

Κατά την προσφιλή μου συνήθεια να διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία πολύ αργότερα από την έκδοση τους, ώστε να μην επηρρεαστώ  ούτε από τη γνώμη διακεκριμμένων κριτικών, αλλά ούτε και από τη γνώμη του κοινού, τελικά το διάβασα μόλις πριν από λίγους μήνες. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας και περιγράφει πώς μια κλειστή κοινωνία επηρρεάζεται από έναν ξαφνικό θάνατο. Το βιβλίο είναι κατά μία έννοια πολύ σκληρό και βίαιο και μοιάζει σαν μια υπερπροσπάθεια της J.K. Rowling να αποτινάξει τον τίτλο της συγγραφέος παιδικών βιβλίων.  Κάτι που τελικά επιτυγχάνεται, αλλά με έναν υπερβολικό τρόπο.

Προσωπικά,  μου θύμισε όλους αυτούς τους ηθοποιούς που ξεκίνησαν την καριέρα τους από παιδιά και μεγαλώνοντας θέλησαν να αλλάξουν την εικόνα τους και να αποδεχτεί το κοινό ότι πια είναι ενήλικες. Πέρα όμως από αυτή την υπερπροσπάθεια, το βιβλίο είναι κατά έναν τρόπο αφοπλιστικά ειλικρινές και παρουσιάζει μια ωμή πραγματικότητα. Κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε η συγγραφέας από πολλούς που υποστήριξαν ότι δεν είναι αυτό η μέση αγγλική κοινωνία.

Άσχετα ωστόσο με το τι πραγματεύεται το βιβλίο, αυτό που ξεχωρίζει είναι το ταλέντο της J.K. Rowling να δημιουργεί πειστικούς και αληθινούς χαρακτήρες. Όλοι οι ήρωες του βιβλίου είναι ξεχωριστοί και τόσο καλά δουλεμένοι, που ακόμα και όταν τελειώσει το βιβλίο όχι μόνο σε συνοδεύουν, αλλά αρνείσαι να τους αποχωριστείς και  αναρωτιέσαι τι κάνουν τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: