6 Ιουλίου 2011

Η Πρώτη Λέξη, Βασίλης Αλεξάκης




Χτυπάει το τηλέφωνο και η γυναίκα σας μόλις σας ενημέρωσε ότι την έπιασε τρέλα και άλλαξε τελείως τα μαλλιά της, χρώμα, κόψιμο, χτένισμα, τα πάντα... Μη μου πείτε ότι δεν αγχώνεστε; Όχι για το πως θα φαίνεται, αλλά τι πρέπει να πείτε και να κάνετε, αν δε σας αρέσει καθόλου αυτή η αλλαγή. Είναι αυτή η στιγμή που μετανιώνετε που δεν είχατε μαθήματα υποκριτικής και διπλωματίας στο σχολείο. Γιατί κακά τα ψέματα σε κανέναν μας δεν μας αρέσει να είμαστε αυτός που θα πει: "Μμ, δε μου αρέσουν καθόλου!"
Ε, εμένα αυτό το άγχος με πιάνει κάθε φορά που διαλέγω ένα βιβλίο, γιατί ειλικρινά δε θέλω να γράφω άσχημα πράγματα για τον κόπο και την έμπνευση του άλλου. Οπότε όταν η αλλαγή στη γυναίκα σας είναι τέλεια και η ανακούφιση μεγάλη, μιας και χαρούμενος της λέτε: "Αγάπη μου, είσαι κούκλα", εγώ αντίστοιχα πιάνω τον υπολογιστή και σας γράφω τρέξτε και αγοράστε το "Η πρώτη λέξη" του Βασίλη Αλεξάκη και η χαρά μου είναι απεριόριστη.
Πρέπει να ομολογήσω ότι τον παρακολουθώ πιστά αυτόν το συγγραφέα και μπορώ να πω ότι δεν με έχει απογοητεύσει, αλλά το τελευταίο του μυθιστόρημα με καθήλωσε. Καλό στόρυ, ενδιαφέρουσα πλοκή, ισχυροί χαρακτήρες και τόσες μα τόσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Η ιστορία διαδραματίζεται μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, καλή αρχή μιας και ο συγγραφέας αξιοποιεί με ενδιαφέρον τρόπο την πόλη στο μυθιστόρημά του, με ήρωες δύο αδέρφια προς τη δύση της ζωής τους.
Ο Μιλτιάδης είναι καθηγητής συγκριτικής φιλολογίας που διαπρέπει στο Παρίσι, ενώ η αδερφή του ζει στην Αθήνα φτιάχνοντας καλλιτεχνικές κατασκευές.   Δύο τελείως διαφορετικές πορείες ζωής που όμως έχουν κοινή αφετηρία και ένα κοινό αίνιγμα να λύσουν: ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ποτέ ο άνθρωπος. Εμείς τους παρακολουθούμε σε αυτή την αναζήτηση, μια δύσκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα.


Αθήνα: Εκδόσεις Εξάντας, 2011, σελίδες 423, ISBN: 978-960-25-6696-1

1 σχόλιο:

ολα θα πανε καλα... είπε...

πραγματικά από τα πιο ωραία του βιβλία θα έλεγα και η γραφή του Αλεξάκη σε κάνει να μην αφήνεις το βιβλίο παρά όταν πια έχει προχωρήσει πολύ η ώρα - το διάβασα χωρίς να σταματήσω καθόλου την ανάγνωση και νομίζω πως θα το ξαναδιαβάσω πάλι.Θα το ξαναδιάβαζα ευχάριστα και μια δεύτερη φορά.
Πολύ καλή επιλογή!